Hoe werkt het?

Speciale tools voor het uitdeuken zonder spuiten

Uitdeuken zonder Spuiten in de praktijk:

  • Basistechnieken UZS   

De basis voor deze (uit)deuktechniek bestaat uit speciaal hiervoor ontwikkeld gereedschap. Deze zgn “tools” hebben ieder hun specifieke vorm, lengte, hardheid en scherpte.
Hiermee “masseren” we de deuk terug naar zijn oorspronkelijke vorm. Dit gebeurt uiterst nauwkeurig, zonder hierbij de laklaag te beschadigen. Voor slecht bereikbare delen wordt de lijmtechniek ingezet. Voor deze techniek gebruiken we een lijmpistool, diverse specifieke lijmdoppen, lijm met verschillende hecht-sterktes en meerdere soorten slagtrekkers.

  • Uitvoering:

Aan de achterzijde van het paneel wordt de juiste plaats voor het gereedschap bepaald. Om deze plaats te bepalen maken we gebruik van een LED-Lamp. Hiermee creeren we reflectie / strooilicht aan de gelakte zijde van het paneel. De exacte plaats en vorm van de deuk kan hiermee zeer nauwkeurig worden bepaald. Dit is zeer belangrijk voor goed te kunnen uitdeuken.
Nu kunnen we dmv de druktechniek de deuk naar kennis en ervaring  uitdeuken door terug masseren naar de oorspronkelijke vorm.

De lijmtechniek wordt aan de gelakte zijde van het paneel uitgevoerd.
Deuken worden nu in plaats van drukken en masseren, er uit getrokken. Daarna wordt nauwkeurig bijgewerkt naar de oorspronkelijke vorm.

Waar is het resultaat van afhankelijk? 

  • Iedere deuk is anders!

Elke deuk heeft zijn eigen karakteristieke vorm. Elke deuk zal anders aangepakt worden. Het is belangrijk te weten welke uitdeuk-techniek, of combinatie van technieken, ingezet kan worden. Er zijn een aantal basis voorwaarden waar een deukschade aan moet voldoen. Hiermee kan een goede inschatting gemaakt worden voor het te verwachten eindresultaat.

Over het algemeen (!) kan men de volgende voorwaarden aanhouden om een deuk te repareren dmv uitdeuken zonder Spuiten:

De deuk moet goed bereikbaar zijn of bereikbaar te maken zijn via demontage.
Lakwerk mag niet beschadigd zijn.
Lichte krassen die niet “door” zijn hoeven geen probleem te zijn. Deze zijn in de meeste gevallen nog prima te bewerken door deze vakkundig te polijsten.
De Deuk mag niet TE dicht op de felsrand van een paneel zitten.
Denk aan randen van een deurpaneel, motorkap, kofferdeksel / achterklep enz.)
De Deuk moet nog enige vorm van rek bezitten.
Hierdoor kan zonder te “forceren” een snelle reparatietijd gegarandeerd worden.
Grootte van de Deuk.
Over het algemeen zijn alle deukjes ter grootte van een 2-euro muntstuk onzichtbaar te repareren. Maar ook grote tot extreem grote deuken zijn zeer acceptabel te krijgen met UZS. Bekijk hier enkele voorbeelden.

Bij lijmtechniek is het belangrijk te weten of betreffend deel al eens opnieuw is overgespoten! De hechting van deze nieuwe laklaag is anders dan origineel. Er bestaat een reële kans dat de laklaag bij lijmtechniek los laat, en dus niet geschikt is voor deze reparatie-techniek!

Welke invloed heeft de staalsoort?

HSS staal (High Speed Steel) is dunner maar veel harder dan het gebruikelijke staal voor plaatdelen. De reparatie vraagt daarom aanzienlijk meer tijd.

Aluminium is veel lichter maar vrij taai, en vraagt daarom ook aanzienlijk meer tijd voor reparatie.

De resultaten zijn vaak verbluffend, de reparatie is onzichtbaar! Wij geven 4 jaar garantie op onze reparaties!